Ученици от Математическата гимназия в Пловдив, някои от които вече първокурсници в Техническия университет в града, разработиха проект, който дава възможност да разглеждаме Музея на Съединението чрез 3D визуализация.

Идеята е на Симеон Марлоков, който е подкрепен както от съученици, така и от ръководството на Регионалния исторически музей, част от който е Музеят на Съединението.

Целият проект ще може да се види след 6 септември, Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия и празника на града, предаде БТА.

Проектът е част от програмата на община Пловдив и Музея на Съединението, посветена на 130-та годишнина от Съединението на България. Той няма финансова стойност, а е направен само с желанието и познанията на момчетата от Пловдивската математическа гимназия, подкрепени от екипа на Историческия музей в Пловдив.

"Всички знаем, че най-важното за бъдещето ни и за да продължим успешно напред, е това да знаем кои сме и откъде сме дошли", коментира авторът на проекта Симеон Марлоков.
По думите му идеята е от всяка точка на света да се изтегли и инсталира приложението и всеки да получи "достъп" до музея за една виртуална разходка. Това не е познатата на всички виртуална разходки в даден сайт чрез снимки, които прехвърляш назад-напред, а е различно и се прави за първи път у нас, подчерта Симеон.

Авторът обясни, че става въпрос за напълно 3D визуализиран музей. Виждаме го така, както виждаме и възприемаме света, а не просто като снимки, допълни той. Задачата е много тежка и трудоемка и затова малко музеи се наемат да я направят, обяснява авторът на проекта.

Работата по проекта е отнела две години, като най-трудоемко е било заснемането на всички помещения и експонати в музея. То се извършва от професионален фотограф, който заснема всичко, което се намира под покрива на сградата на пл. "Съединение", а музейните работници подават информацията за всеки един от тях. Всичко това се вкарва в самата визуализация, така както са подредени в самия музей.

Този проект е част от по-голям проект, който включва разходка в миналото, което ще покаже нещата такива, каквито са били по време на самите събития.
3D визуализация вече е показана на международна конференция миналата година във Велико Търново, където авторите получиха много положителни отзиви. Форумът събра IT специалисти от десетки държави, като всеки представи по какъв начин се презентира културното наследство на неговата държава.