Ландото на Богороди се предоставя от Музея за история на София и по повод на 130 години от Съединението на България и във връзка с организирането на изложбата "Съхранената памет за Съединението в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции" в Пловдив. Това съобщиха от Историческия музей в Пловдив.

Ландото на първия генерал-губернатор на Източна Румелия е произведено от английската фирма Peters&Sons - London, коментира в съобщението уредникът в музея Пламен Четелязов.

Там се произвеждали различни видове карети, файтони и двуколки и придобили голяма популярност заради високото качеството, на което държали и предлагали.

Превърнали се в една от най-важните компании в бранша, а царските конюшни на британския кралски двор също пазарували от тях. Най-известната карета е така наречената Стъклена карета, използвана в няколко сватбени церемонии на английското кралско семейство, включително и тази на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 година.

Ландото на Александър Богороди може да бъде видяно след 5 септември.

Ландо е вид олекотена луксозна карета с четири колела и сгъваем покрив, която била предпочитана за различни церемонии в градски условия. Наречена е на едноименния германски град, където през първата половина на XVIII век започнало производството на возила от този тип.

То се конструира по такъв начин, че седалките да бъдат обърнати една към друга, предоставяйки максимален комфорт за водене на разговори, а благородниците често го използвали за делови срещи с равнопоставени събеседници и посланици.

Отпред има седалка-пейка за кочияша, а отзад има друга седалка-степенка, която се използва от различни служители според случая - чиновници, охрана, коняри, прислуга.