Според тях добивът ще е три пъти повече от м.г., когато заради поройните дъждове лозята бяха попарени от мана и хиляди декари изсъхнаха.

"Сега салкъмите са натежали от плод. Зърната са здрави и едри. Ако не падне градушка, около 20 септември ще приберем тонове плод и ще направим хубаво вино", коментира кметът на Брестник Георги Козов, цитиран от "24 часа".

В селото се отглеждат 3000 дка винени сортове. Шефът на Регионалната лозарска камара Константин Маджаров потвърди прогнозите за рекордна продукция. Той уточни, че в региона са засадени 111 000 декара с винено грозде. Камарата рекламира в момента нашите вина в Русия, Китай, Италия, Германия, Англия и в азиатските държави.

"Шансовете ни да пробием във Виетнам, Тайланд и Сингапур и да продаваме там бутилката за над 3 евро", посочи Маджаров.

В Брестовица, където има над 4000 декара с мерло, каберне и мавруд, се опасяват, че няма да има кой да ги изкупи, и възнамеряват да си организират собствена борса.

"Надяваме се да продадем гроздето на частници, тъй като големите винпроми притежават собствени насаждения", коментира Георги Митърчев от Брестовица, който отглежда 300 дка лозя. Той пресмята, че през септември ще прибере около 800 кг винено грозде от декар, докато м.г. успял да набере едва 200 килограма.

Лозарите от селото се радват тази година и на богата реколта от десертните сортове. Румънски търговци изкупуват продукцията на място и я товарят на бусове. Всеки ден от Брестовица се изнасят близо 10 т трапезно грозде за северната ни съседка. Румънците предлагат по-ниски цени - 1-1,10 лв./кг, отколкото борсите в Първенец и Огняново, но местните предпочитат да продадат гроздето си на тях, за да спестят транспортни разходи.