Според съдебния състав, няма реална опасност Иван Богоев да се укрие, но може да извърши друго престъпление от подобен тип.

Освен това съдът реши, че престоят в следствения арест няма да се отрази на здравословното състояние на Богоев, което според адвоката му е влошено.

По-рано защитата поиска по-лека мярка за неотклонение за задържания като основният мотив бе влошеното му здравословно състояние.

В Съдебната зала адвокат Тодор Каварджиков представи медицинска експертиза, според която обвиняемият Иван Богоев страда от редица заболявания, като херния и подагра, освен това той е трудоустроен на 46%.

Адвокатът отправи искане пред съда за назначи съдебно-медицинска експертива, която да установи дали заболяванията на подзащитния му позволяват престой в следствения арест. Искането бе отхвърлено от съдебния състав.

Според прокурора по делото са събрани достатъчно доказателства, които сочат, че именно Иван Благоев е автор на деянията, за които е обвинен. За подобен род престъпения предвиденото наказание е до шест години лишаване от свобода, предаде "Фокус".

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 10-дневен срок, като следващото заседание е насрочено за 8 септември от 15.30 часа.

Днес стана ясно, че другата задържана при съвместната акция на полиция и прокуратура – 28-годишната Ана Калева, е пусната от ареста под парична гаранция от 10 000 лева, като й е наложена забрана да напуска пределите на страната.

„Прокуратурата е преценила, че за нея не са налице предпоставките, визирани в закона, за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража", каза прокурорът по делото Светлана Ангелчовска.

Тя съобщи, че още едно лице е привлечено като съучастник за изработване на фалшиви документи в Пловдив. По думите й, разследването е все още на много ранна фаза и предстои да се изясняват подробности в законоустановения срок.

Иван Богоев бе задържан заедно с 28-годишната Анна Калева в момент на изработване на неистински документи на 27 август. В квартирата полицейските служители са намерели и иззели множество най-различни фалшиви документи, заготовки и техника за печатането им.

49-годишният Богоев има богато криминално досие като фалшификатор. През 2001 година бе първият шумен арест на Богоев, тогава нелегалните машини печатаха фалшиви документи в помещения точно над залите на Военен съд в Пловдив. Малко по късно Богоев получи присъда от 13 години. Той лежа 10 години в Софийски централен затвор, освободен е през 2010 година, като остатъкът от присъдата му е пробация.