Заедно с тях в ареста е и 51 годишен мъж от Пазарджик, неосъждан, съобщи на брифинг началникът на Криминална полиция в Пловдив Николай Кирков, цитиран от БГНЕС.

Тримата са разработвани от няколко месеца, а вечерта преди задържането са откраднали с взлом каса със 7200 лв. и документи от чирпанското село Плодовитово. При обиските са открити общо 75 000 фалшиви евро- половината от тях в автомобил на един от пловдивчаните, а останалите - на домашния адрес и търговско помещение на мъжа от Пазарджик. Качеството на фалшивите банкноти е много добро.

При друга акция на пловдивската полиция пък е разбита печатница за фалшиви документи. От жилище на ул. "Розова долина" в кв. "Кършияка" криминалистите са изнесли техника и заготовки за фалшивите документи.

Акцията е осъществена под ръководството на Районна прокуратура - Пловдив. По време на акцията на адреса полицията е задържала мъж и жена в режим на работата на техническите средства. Това съобщи районният прокурор Гергана Мутафова.

Открити са множество шофьорски книжки, визи за държави от ЕС, холограми, заготовки за печати, лични карти, международни паспорти на България и други държави, за герба на България, както и много технически средства, използвани за тази дейност, уточни районният прокурор. Открити са били и заготовки за изработване на фалшиви парични знаци, най-вероятно иракски динари.

Арестуваните са Иван Богоев, на 49 години, с последна присъда от 13 години за изготвяне на неистински парични знаци, който е бил предсрочно освободен през 2010 година от затвора в София. Жената се казва Ана, на 28 г., към момента не е осъждана и няма висящи преписки.

По думите на Мутафова двамата са задържани за 72 часа, в понеделник ще им бъде поискана мярка "задържане под стража". Срещу тях са повдигнати две обвинения - за държане, изготвяне и подготовка за заготовки за изработване на неистински документи за самоличност и за изготвяне на същите.

Началникът на отдел "Криминална полиция" комисар Николай Кирков добави, че обектът е разработван дълго време, но на този адрес лицата са работели сравнително отскоро. Той потвърди, че в квартирата е намерено пълно оборудване за изработване на документи-менте, както и машина за скрития образ в личните карти, тефтери и флашки с лични данни и снимки на лица, на които най-вероятно са издавани документи или са чакали за такива.

Според Кирков на пръв поглед качеството на намерените документи е много добро, тепърва предстои да се уточнява дали част от тях са стигали до граждани на трети държави, в това число и за бежанци.

В списъците с имена по думите му има и арабски.

Гергана Мутафова подчерта, че този вид престъпления не трябва да се разглеждат само като изготвяне на неистински документи, тъй като съставянето на такива често води до поредица от други престъпления. Част от тях, по думите й са кражба на самоличност, кражба на фирми, източване на банкови сметки, поредица от финансови и други криминални престъпления.