С решението си Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица и отхвърли протеста на прокуратурата като необоснован.

Известният с воденето на дела срещу застрахователи на пострадали от катастрофи адвокат Владимир Елдъров и още 5 души бяха арестувани в края на януари т. г. Те са обвинени за серия палежи на коли, недвижими имоти и финансови машинации.

Висшия адвокатски съвет отне правата на топ адвоката да упражнява професията си за година  и половина.

Самият Елдъров твърди, че е невинен и е натопен от клиенти.

Защитниците му изтъкнаха пред съда, че няма правни основания за продължаване на мярката за неотклонение “задържане под стража”.

“Той нито е отявлен престъпник, нито, според мен, има някаква опасност той да застраши това наказателно производство. По делото никой свидетел не говори срещу него, следователно той по никакъв начин не може да повлияе отрицателно на свидетелите”, заяви адвокат Йордан Давчев, цитиран от БНТ2.

След кратко съвещание съдиите приеха аргументите на адвокатите. Те се съгласиха с доводите на Окръжния съд, който се позовава на европейската практика, а именно че продължителният престой в ареста намалявал до минимум опасността лицето да извърши престъпление след излизането му на свобода. Магистратите посочиха, че след месец изтича осеммесечният допустим срок за задържане по конкретните обвинения.

За първи път майката на Елдъров, която също е юрист, коментира обвиненията срещу сина си.

“Убеждението, моето, е, че става въпрос за поръчка, която е насочена към ликвидирането на адвокат Елдъров като адвокат и като гражданин на това общество”, каза Даниела Елдърова.

Срещу Владимир Елдъров има и второ разследване за злоупотреби с пари от застраховки на пострадали при катастрофи.

“По-важни са писмените доказателства, първо, и друго да се види – кое лице ги е взело тези пари, адвокат Елдъров или някое друго лице”, допълни адвокат Давчев.

Решението на съда за освобожаване на Елдъров и съучастника му е окончателно и не подлежи на обжалване.