Това съобщиха за Радио Пловдив от сдружението за колективно управление на авторските права в музиката – „Музикаутор“.

На основание Закона за авторското право и сродните му права съдът разпореди изземване и унищожаване на всички музикални играчки от вида „забавно пиано”, възпроизвеждащи песента.

През 2013 г. композиторът Доно Цветков е установил, че в продаваните играчки е инсталирана неговата композиция и те се продават свободно, но без да е потърсено разрешението на автора. Тогава той е завел дело срещу фирма „ЗИМ“ ООД, която е поръчала играчките да бъдат произведени и внесени от Китай с вградената в тях детска песничка.

При разрешаване на казуса композиторът е получи подкрепа от Музикаутор. Освен това, съдът е определил 2000 лв. обезщетение на композитора, а на фирмата е наложена забрана занапред да внася и продава музикалните играчки, съдържащи песента „Ало, ало, Слънчице“, пише в решението на магистратите.

„Съдебната практика при подобни дела е изключително оскъдна и фрагментарна и това може би е първото от този вид дела“, коментира композиторът Доно Цветков спечеленото от него дело за нарушени авторски права.

Той подчерта, че се надява да срещне същия обективизъм и на следваща инстанция, тъй като фирмата обжалва пред Апелативен съд