Така по график се работи за консервацията и документирането на мозайката на този уникален археологически обект на града, съобщи Радио "Пловдив".

Разкрита е изключително ценна мозайка с много интересна декорация, като напр. централното пано до амвона е богато декорирано и съдържа над 70 вида птици, майсторски изобразени от древните автори.

Разкопките продължават вече втори месец, ръководени от реставратора доц. Елена Кантарева от АМТИИ-Пловдив. Тя уточни, че следва картографиране на обекта, където ще се нанасят видове разрушения и намеса на археолозите.

Проектът е за 4.9 млн. лв. и се финансира от Фондация "Америка за България" до 2017 г., когато ще има завършена защитна сграда на мястото. Там ще бъдат експонирани двата пласта на мозайки от най-голямата разкрита до момента на Балканите Епископска базилика от IV - V век. Ръководител на екипа археолози е Елена Кесякова.

Археолозите са открили два мозаечни слоя, като се предвижда мозайката от по-горния слой да се реставрира и да се изложи първоначално в Археологически музей, след което от 2017 г. в новата експозиционна площ.