На 10 юли Европейската банка за възстановяване и развитие ще обяви обществената поръчка за четири булеварда. Ремонтите на Коматевско шосе, „Руски“, павираната част на бул. „Шести септември“ и изграждане на чисто нов бул. „Северен“ се финансират от ЕБВР с 30-милионния заем.

Банката сама определя правилата за ремонтите, тъй като ги плаща. Четирите булеварда ще се изпълняват от една фирма. Дадохме отрицателно становище, но банката е поискала да е така, отбеляза Тотев, цитиран от "Марица".

Тръжните книжа ще се продават 45 дни, а не 52, както е според българските правила. Съкратена е и процедурата на обжалване. Недоволните кандидати могат да оспорват конкурса само пред ЕБВР.

Реконструкцията на бул. „Руски“ може да се отложи, ако в общината решат да ремонтират „Васил Априлов“. До края на тази седмица ще има избран изпълнител. Ако няма обжалване, най-напред ще започне разширението на бул. „Васил Априлов“ в участъка от Централна гара до ул. „Войнишка слава“, който се финансира от бюджета, а не от банковия заем.

По време на ремонта на Коматевско шосе движението ще се пренасочи по ул. „Димитър Талев“, покрай Овощарския институт.