Мярката се налага заради зачестилите кражби на земеделска продукция в района.

Производителите сигнализират, че ежедневно от стопанствата им се извозва огромно количество крадена стока, а до момента няма наказани, съобщи БНТ.

Наредбата за задължителни номера на конските впрягове ще бъде гласувана на следващата сесия на Общинския съвет. Заради зачестилите кражби по полето стопаните от Раковски вече приемат за нормално това да калкулират загуби до 30% още в началото на годината. В момента най-много се краде царевица.

"Миналата година ползвах охранителна фирма, която не успя да се справи. Дори напротив, все едно им действаше стимулиращо, защото кражбите бяха в по-голям размер. От 400 дка около 30-40 бяха опустошени. Много, много изкусно влизат в блока, без да оставят следи. Нощно време с чували изнасят продукцията, което говори за много сериозна организация", обясни арендаторът Калин Йовчев.

Безчинствата по полето вече са накарали няколко стопани да се откажат от бизнеса си. Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България казва, че земеделските производители, който цял ден работят на полето, за да добият някаква продукция, вечер спят също на полето, за да могат да я опазят.

Фермерите се надяват на спешна подкрепа от държавата, за да не се стига до саморазправи. Настояват за ефективни наказания за крадците и конфискуване на каруците им.

Стопани от Раковски смятат, че идеята за номера ще реши до някъде проблема, тъй като ще се знае чия собственост е всеки впряг.

В една от ромските махали в града отрекоха с техни каруци да се краде царевица.

До 15 юли производителите трябва да внесат в Народното събрание предложенията си за промени в законите, които защитават селскостопанската продукция.