Това съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Нейни служители вече извършват засилени проверки в областта, предаде "Топ новини". От дирекцията поясниха, че се следи за изправността на земеделска техника - зърнокомбайни, трактори, автомобили, сламопреси, както и за спазване на противопожарните изисквания при жътвата и при съхранение на зърното и грубите фуражи.

Създадена е организация с кметовете на общини и населени места в Пловдивско за осъществяване на взаимодействие, поясниха от Регионалната дирекция.

Стопаните да проявяват по-голяма бдителност при посещаване на узрели посеви, съветват пожарникарите. Не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с житни посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата.

Забранено е изгарянето на стърнища, слама и суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи. 31 са пожарите, възникнали през изминалата година по време на жътвената кампания в Пловдивско, сочи проверка в управлението.

Огнищата са изпепелили общо 519,85 декара пшеница, 51 бали фураж, 436 декара окосен фураж, 1 товарен автомобил и 1 ремарке. Небрежност при боравене с открит огън пък е основната причина за огнените инциденти, поясниха от пожарната.