След потушаването на огъня е станало ясно, че всички икони са били свалени от стените, струпани в центъра на параклиса и са подпалени, съобщи Радио Пловдив.

Параклисът, който е построен с пари на дарители от сопотския край, е отворен денонощно.

Кметът на Сопот Веселин Личев заяви за Радио Пловдив, че пожарът е подпален умишлено и най-вероятно се касае за хулиганска проява. Сигналът за инцидента е бил подаден от Атанас Николов, един от дарителите.

Огънят е потушен и се извършва оглед, при който са назначени оценъчна и пожаро-техническа експертизи.

Директорът на Областна дирекция на МВР Пламен Узунов коментира, че се допуска и възможна връзка с протеста на мюсюлманите в Карлово преди два дни, но и това ще се изясни когато бъдат заловени извършителите.

"В момента се провежда пълен комплекс от разследващи и издирвателни действия в голям мащаб. Има кръг от заподозрени и оперативни следи, по които ще се стигне до извършителите", каза още Пламен Узунов.

Районна прокуратура – Карлово вече е поела случая. Образуваното досъдебно производство е за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом. Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на полицията е разпоредено незабавното му издирване.

Прокуратурата призовава всички граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

Във вторник стотици мюсюлмани от Южна България протестираха пред Куршум джамия в Карлово. Митингът бе под мотото: "Спрете унищожаването на храмове в европейска България". В него участваха над 500 мюсюлмани от цялата страна, главният мюфтия Мустафа Хаджи с други представители на Главното мюфтийство, дойде и екип на турската телевизия.