Заради него те са откъснати от света повече от месец, предаде БНР.

Точно в 11 часа недоволните хора блокираха пътя на разклона за Асеновата крепост. Минути преди това стана ясно, че протестът е незаконен, тъй като за него няма разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура”. Мотивът за отказа е, че пътят е от републиканската пътна мрежа, изключително натоварен е и няма връзка с откъснатото пътно трасе към Асенова крепост.

Въпреки отказа, мирният протест ще се проведе, увери обаче Недялко Рашков – един от организаторите.

Събралите се десетки недоволни жители с жива верига блокираха шосето и не допуснаха преминаване на автомобили за около половин час. Протестиращите скандираха и носеха табели, на които пишеше „Господа управници, искаме да живеем, искаме си пътя!”.

Хората настояват за спешни мерки от страна на държавата за укрепване на свлачището и са дали срок до края на месеца пътят да бъде отворен.

Свлечените земни маси под Асеновата крепост погълнаха част от пътя към трите родопски села и ги откъснаха от света. Повече от месец в района е обявено бедствено положение, а движението през опасния участък е забранено. Организирани са обходни маршрути, но те са само за високопроходими автомобили.

За укрепване на свлачището и възстановяване на пътя са необходими 2 милиона и 100 хиляди лева. Средствата обаче все още не са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.