В продължение на 3 дни - от 1 до 3 юли - деца и възрастни ще четат и ще се забавляват до фонтаните в Цар Симеоновата градина, съобщи БНТ.

Въпреки лошото време още в първия ден на инициативата в Цар Симеоновата градина се събраха много деца. Доброволци четяха книжки на тези, които все още не познават буквите. А тези, които вече са на “ти” с азбуката, сами се впускаха в книжното приключение.

“Имаме няколко предизвикателства, които, ако всяко дете изпълни, получава награда. Както виждате първото предизвикателство е ”Прочетох няколко приказки”, обаче тази красавица още не може да чете, затова аз ѝ чета”, каза Стилияна Кирилова – доброволец в инициативата.

Децата участваха и в приключенски игри, в които имаха за задача да откриват различни приказни герои.

“Да покажем, че атрактивно и забавно е да четеш, че всяка една книга е приключение, което няма да ти се случи, ако не започнеш да правиш това, което е необходимо”, заяви Васка Тонова – завеждащ „Детски отдел” на библиотека „Иван Вазов”.

Задачи имаше и за възрастните. Всяко дете, включило се в инициативата на библиотеката, ще получи и лятна читателска карта.