От полицията в Пловдив потвърдиха за инцидента, станал вчера в землището на село Мулдава.

Сигналът е получен на телефон 112 към 14 часа. 42-годишната жена е била ударена от мраморния къс при взривни дейности на кариера.

Пострадалата е със сериозни наранявания по главата. Откарана е в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. От лечебното заведение уточниха, че жената е претърпяла 6-часова операция, но състоянието й остава много тежко, съобщиха БНР и Дарик радио.

Счупени са всичките ѝ лицеви кости и основата на черепа. Засегнати са двете ѝ очи. Лекарите от Клиниката по лицево-челюстна хирургия се борят за живота на пострадалата.

Районна прокуратура - Асеновград е образувала досъдебно производство за инцидента в кариерата за инертни материали, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Производството е срещу неизвестен извършител - за невземане на необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, при което е допуснато причиняване на средна телесна повреда.

Концесионер на кариерата за добив на инертни материали е фирма "Кариери - НВГ"-Пловдив, а друга наета фирма е имала ангажимент да извърши обезопасяване на района.

За Радио Пловдив концесионерът Георги Ендрев заяви, че няма обяснение как жената е попаднала в охраняваната зона. По думите му, районът е бил отцепен часове преди взривните дейности, а населението е било предупредено. Специално наета фирма е охранявала периметъра.

Според Ендрев пострадалата е била с мъжа си и най-вероятно са били скрити в гората. Той допълни, че това е първият взрив на кариерата, а документацията му е напълно изрядна.

По случая проверка извършва и Районната инспекция по труда в Пловдив.