От общината уточниха, че на 26 юни е получено уведомление на бланка на Районно мюфтийство – Пловдив, в което се съобщава, че „група граждани с мюсюлманско вероизповедание смятат да проведат в Карлово на 30-ти юни „протестен митинг в защита на „Куршум джамия“ и други подобни мюсюлмански храмове в страната“, предаде Радио Пловдив.

Твърди се още, че протестът бил национален и ще присъстват граждани от цялата страна. Организаторите заявяват, че „целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите.“

Като кмет на община Карлово упражних правата си съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите и забраних провеждането на заявения митинг. Считам, че тази проява ще наруши обществения ред – нещо, което не мога да допусна, заяви пред Радио Пловдив д-р Емил Кабаиванов.

От общината припомнят, че Куршум джамия не е действащ храм, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила духовното си предназначение.

Преди 2 седмици екип археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия. Целта на учените е да проучат културните пластове на терена, върху който е построена сградата през ХV век.

„Като кмет мога да гарантирам, че намеренията на общината са да съхрани Куршум джамия като добър образец на средновековната ислямска архитектура по нашите земи. Смятам твърденията на организаторите за необосновани, зад тях прозират други намерения. Не мога да допусна някой отвън да нарушава етническия мир в Карлово и да създава предпоставки за нарушаване на обществения ред в града”, допълни д-р Кабаиванов.