Ремонтът в Чифте баня ще струва 50 000 лева от бюджета на града, съобщи Радио Пловдив. Ще бъдат подменени счупените керемиди и ще бъде поставена нова хидроизолация.

Последният ремонт на покрива е през 1999 г., когато Пловдив съпътстваше тогавашната Европейска столица на културата Солун.

120 000 лева са предвидени за покрива на Етнографския музей, тъй като тук ремонтите са по-сложни и ще бъде поставена три слоя изолация. И двата обекта ще бъдат готови през септември, увериха от фирмите изпълнители.

"Това е особено важна задача, тъй като при сегашното окаяно състояние на покрива след силни валежи се появяват течове и това налага насред уникалните със своята стилна възрожденска подредба стаи да поставяме пластмасови кофи за дъждовна вода", обясни директорът на музея Ангел Янков, който благодари на Община Пловдив за откликването на поставените проблеми.

Кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи още, че до края на седмицата започва събарянето на магазините без наематели в северната част на подлеза при Чифте баня. Наемателите ще останат до изтичане на договорите им.

Този вид търговия е изчерпана и повече няма да обявяване търгове за наем на клетки в подлеза, посочи Тотев.

Той прогнозира, че до пет години всички магазини ще бъдат изчистени. Единствено ще остане бившото кафене, което ще се ползва от работниците на ОП „Чистота“.