Протестиращите настояват за спешно отпускане на безлихвен заем от държавата, предаде "Фокус". Протестът продължи десет минути. През това време полиция регулираше движението по пътя. Автомобилите изчакаха търпеливо приключването на протеста.

Според лозунгите им, засега държавата е мащеха за община Сопот.

Частен съдебен изпълнител влезе в община Сопот, за да проведе публичен търг за разпродажба на движимо имущество. Очаква се събраната сума да бъде на стойност около 55 хиляди лева.
Съдията-изпълнител каза, че за днес са описани 252 вещи за продан.

В списъка за търга, който преди две седмици беше отложен след договорка между кмета Веселин Личев и частния съдебен изпълнител Мариана Обретенова, има компютри, маси, бюра и дори хладилник. Процедурата е за да бъде погасена част от дълга на общината от 4.5 милиона лева към фирмата, изградила пречиствателната станция в града.

В този период кметът се надяваше държавата да отпусне безлихвен заем на община Сопот в размер на 3.7 млн. лева, но до момента това не се е случило, предаде БНР.

Веселин Личев уточни, че цялата информация от общинските компютри е прехвърлена вече на преносими хард дискове, които са депозирани в банка.

От Гражданския инициативен комитет заявиха, че този път няма да се блокират сградата на общината, за да могат да работят частните съдебни изпълнители спокойно, но ще изразят недоволството си като спрат за кратко движението по подбалканския път в района на администрацията. 

По БНР Веселин Личев смята, че търгът няма да реши проблема, единственото, което може да се направи, е да се отпусне безлихвеният заем. Той добави, че решението е в ръцете на финансовия министър.

Според Личев спасителният държавен заем за Сопот е забавен заради предстоящите местни избори.

Протестиращите местни хора са убедени, че този търг няма да реши нищо, но се използва от политически партии, чиито представители не могат да разберат, че по този начин блокират дейността да общината.

Още първият описан в списъка предмет обаче – кметският стол на стойност 72 лева, липсваше. Той е бил изнесен в старата сграда на кметството и бе докаран отново.

Карловският бизнесмен Николай Малаков купи без конкуренция стола.
Той плати 74.15 лв. и обяви, че ще издигне от него паметник на глупостта, символизиращ състоянието на община Сопот, а столът после ще подари на общината, предаде БГНЕС.