Това договориха на закрита среща здравният министър Петър Москов и ръководството на онкодиспансера, предаде Радио Пловдив.

Направен бе разумен компромис и от двете страни в името на пациентите, подчерта здравният министър.

По думите му онкоцентърът ще запази своята юридическа самостоятелност и ще може да се обединява или сдружава с други болници, за да допълни лечебния процес, където е необходимо.

Според управителя на диспансера д-р Калин Калинов, за да бъде максимално обслужен всеки онкоболен ще се скючват договори с отделения или други болници за определени дейности. Във всяко населено място проблемите на здравните заведения ще се решават според спецификата и нуждите на болните в региона, коментира д-р Москов.

Той се ангажира да промени текста в проектозакона, където се казва, че диспансерите ще бъдат сляти или закрити.

В предстоящото обсъждане на конкретния текст ще участват и представители на онкоцентъра в Пловдив.

Преди началото на срещата с министър Москов членовете на няколко от пациентските организации, както и болни, които се лекуват в центъра бяха категорични, че не са съгласни с предложеното преструктуриране. Те и работещите в онкоцентъра искаха здравното заведение да запази своя самостоятелност. Подписка в защита на това искане събра над 4000 подписа.

Здравният министър пък отново подчерта, че най-важното в реформата е комплексното обслужване на пациентите - нещо, от което той няма да отстъпи.

"Ако вашите пари от НЗОК, отидат в която и да е болница, която претендира, че лекува онкология, те да могат да кандидатстват с пълния набор от специалности, специалисти, апаратура, което на вас и на мен да гарантира, че ако утре се събудим с такова заболявание и отидем някъде, където публичният фонд с нашите пари е сключил договор, лечението ви ще бъде комплексно", обясни той.