Точно в 21 часа символично копчето трябваше да натиснат едновременно той и кметът на града Иван Тотев.

Премиерът обаче не можа да дойде, заради закъснение на самолета му от Рига, където бе на срещата на върха на ЕС, съобщи "24 часа".

На откриването дойдоха министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, както и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"За първи път от много време имам възможност, когато идвам в Пловдив, да го разгледам. Градът цъфти, не защото има много цветя, а защото връща своя дух и своя блясък. Тук може да се види всеки един лев, инвестиран в подобряване на градската среда и искам да Ви уверя, че Пловдив ще получи още до 3 млн. лв. до края на тази година за такъв тип дейности", каза Павлова, цитирана от пресцентъра на своето ведомство.

Тя подчерта, че за градската среда в Пловдив са предвидени общо 80 милиона.

Кметът благодари за придобивката на министерството й, както и лично на културния министър Вежди Рашидов.

Фонтаните обаче тръгнаха с тиха музика и хиляди събрали се пловдивчани останаха леко разочаровани, защото едва едва се чуваше. Организаторите обясниха това с проблем на операторския пулт.

Все пак на откриването имаше впечатляващо шоу от фойерверки, музика и светлини. Хор от над 100 души от Пловдивската опера беше част от атрактивната програма при официалното откриване на Пеещите фонтани.

Водната музикална атракция е върху 6 дка, а струите ще се изстрелват до 20 метра височина. Мелодиите, които ще звучат от водното съоръжение, ще бъдат предимно класически, но ще има възможност за периодичната им смяна.

С откриването на реновираните Пеещи фонтани започват двудневните тържества по повод обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, предаде БГНЕС.

В събота под надслов "Пловдив под един покрив" на много места в центъра ще има музикални изпълнения, танци, балет - всички културни институции на града участват със свои представители.

Отделно в районите на града са организирани тържества с участието на деца от детските градини.

След речта на кмета Иван Тотев в 12.30 часа в събота от сцената на площад "Стефан Стамболов", в небето ще бъдат пуснати 2019 балона.

Стълбите на "Каменица", където скоро бе открита водна каскада, вече са украсени с надпис с огромни цветни букви, гласящ Plovdiv 2019. Мнозина недоумяват защо надписът е на латиница, при положение, че българският език е един от официално признатите езици в европейската общност.

Покрай него, също за парадокс, само ден по-късно ще мине шествието, прославящо създателите на славянската писменост.

За подобни казуси, предизвикващи смесени чувства, отношение вече ще вземе и създаденият снощи Обществен съвет за култура, в който влизат редица доказани писатели, журналисти, художници, учени от Пловдив.