В началото на лятото се очаква общината да придобие собствеността върху близо 90 декара в района, които в момента са собственост на Министерството на отбраната, съобщи Радио Пловдив.

Новата галерия ще бъде с разгърната застроена площ от 2500 квадратни метра, а за нейното построяване общината ще обяви международен конкурс. Галерията трябва да е готова до 2019-та година.

След среща със сдружението на пловдивските художници миналата седмица, Иван Тотев се е отказал да премахва художествената галерия на ул. „Гладстон”. Вместо това на следващата сесия на Общинския съвет на 7 май кметът внася предложение да бъдат отпуснати 29 хиляди лева за технически проект за ремонт на сградата.

Отделно съветниците ще дебатират и предложение да бъдат отпуснати 30 хиляди лева за изграждането на филиал на Градската художествена галерия под стълбите на Каменица. Тя ще бъде на площ от 750 кв. м и ще се намира там, където доскоро се помещаваше заведението „Калигула”.

Междувременно кметът Иван Тотев е предложил на Дружеството на пловдивските художници ремонт, а не събаряне на изложбената зала на „Гладстон” . Градоначалникът е заявил това в разговор днес с председателя на Дружеството Снежана Фурнаджиева.

На сесията този четвъртък той е поел ангажимент да се внесе предложение за ремонта, който община Пловдив ще финансира, а възлагането ще се осъществява от художниците. Тотев не приема предложението на Дружеството за подписването на нов 10-годишен договор с мотива, че настоящият е със срок до 2017 г., но е обещал след четвъртък да се подпише договор-меморандум, който няма юридическа, а морална стойност, че след изтичането на сегашния договор, ще се подпише нов.