Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Николай Петков, съобщи Фокус.

Проверки се правят в предприятията за добив на червени меса, в големите хипермаркети, също така в складовете на едро и специализираните магазини за месо, като главно се набляга на агнешкото месо.

Същевременно продължават и инспекциите на пресните плодове и зеленчуци, където се следи за качеството и произхода им. Месото за Гергьовден ще се проверява и утре, а плодовете и зеленчуците – до 8 май.

По думите на Петков, на 6 май отново ще има дежурни служители на Агенцията по храните, които ще бъдат на 8-часов работен ден. На входа на Областната дирекция по храните пък ще бъдат изнесени телефонни номера, на които гражданите ще могат да подават сигнали. 

"Важно е хората да знаят, че единствените места, на които може да се продава месо са специализираните обекти и че продажбата на месо на открито е забранена. Месото трябва да носи печатите на предприятието, в което е добито. Печатите трябва да бъдат поставени така, че при разделяне на агнето на всяка половина или четвъртина да има печат", уточни той.

Д-р Петков добави, че месото трябва да е придружено и с необходимите документи. Ако се продава разфасовано трябва да има етикети за произход и годност на месото. Когато клиентите пазаруват трябва да следят и за температурния режим на съхранение на месото. Самото месо трябва да е бледорозово, без миризма и слуз.