Тя е на стойност 3,5 млн. лева, като в сградата ще се помещават 200 деца, съобщи "Марица".

Новата детска градина ще има просторни спални, физкултурен салон, плувен басейн, собствена кухня и четири детски площадки отвън с катерушки, които отговарят на европейските норми. Забавачката се намира на ул. „Славянска“, до кръстовището на бул. „Източен“ и „Христо Ботев“.

Старата сграда е затворена, защото е опасна, а децата са преместени в подблокови пространства. На нейно място ще се изпълнява одобреният проект на арх. Константин Божков.

Новата ЦДГ „Чайка“ ще бъде завършена до началото на занятията през 2016 г., каза кметът Иван Тотев. Изграждането, както и разширението на ЦДГ „Каменица“ ще позволят на общината да започне да премества децата от подблоковите  градини в самостоятелни сгради.

Тотев пресметна, че от началото на неговия мандат в Пловдив допълнително са разкрити 1500 места в детските заведения - на бул. „Марица“ 53, в новото крило на ОДЗ „Космонавт“, филиала на ЦДГ „Перуника“ на ул. „Лъджене“, новите детски ясли в Тракия и новата ЦДГ „Котаракът в чизми“ в „Южен“.

Прием вече е обявен в ЦДГ „Мир“ в район „Западен“, която е пред завършване, и за забавачката на ул. „Вратцата“ в „Изгрев“.