Служителят на "Пътна полиция" в Пловдив Костадин Илиев е арестуван и обвинен в престъпления по служба и съхранение на незаконни боеприпаси. Той е задържан за срок от 72 часа, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура в Пловдив Галина Андреева.

Илиев е помогнал на шофьор, блъснал човек на пътя, да избегне правосъдието, уточняват от държавното обвинение.

Става дума за пътен инцидент, при който на 6 декември м. г. водачът Иван Саравски блъска с кола на пешеходна пътека 84-годишния Петко Петков и бяга от местопроизшествието, поясниха от Окръжна прокуратура.

От длъжностни лица получава съвет да представи свой познат като извършител на престъплението, за да избегне последствията. Саравски се свързва с Борислав Ташев и той се съгласява да се престори на извършител на пътния инцидент.

Междувременно пострадалият Петков умира в болницата. Полицаят Илиев е помогнал на Саравски да избегне наказателно преследване, гласи едно от обвиненията срещу служителя на КАТ.

Второто обвинение е, че в съучастие със Сергей Джамбазов в периода от февруари до април тази година Илиев е използвал служебното си положение, за да набави за себе си и за другиго противозаконна облага.

Полицаят е обвинен и в придобиването и държането на над 100 патрона за огнестрелни оръжия, без да има разрешително.

Обвинения са повдигнати и срещу Иван Саравски и Борислав Ташев. Първият е разследван за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на Петко Петков. Ташев е обвинен, че е помогнал на Саравски да избегне наказателно преследване.

Обвинения са повдигнати и на Сергей Джамбазов за това, че умишлено е улеснил полицая Илиев да използва своето служебно положение за набавяне на противозаконни облаги. Илиев, Саравски и Джамбазов са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа.

Ташев е с мярка за неотклонение "подписка". Арестите са извършени в рамките на проверката на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, която започна вчера в "Пътна полиция" - Пловдив.