"Има притеснения, че болните от онкологични заболявания остават без лекарства. Отказвам да повярвам, че тези хора ще бъдат подложени на геноцид - или както е политически коректно да се изразяваме - на изтребление", каза владиката, цитиран от БГНЕС.

В Пловдив днес се провежда работна среща между ръководствата на седемте комплексни онкологични центрове в страната, ръководствата на специализираните онкологични болници, представители на Националния раков регистър.

Основна тема е "Финансирането в онкологичната помощ и законодателните промени, които предстоят в онкологичните болници".

На шестия ден след въвеждането на новата методика във финансирането на онкологичните лечебни заведения, пловдивският Комплексен онкологичен център вече е на минус 700 хиляди лева, каза неговият управител д-р Калин Калинов. Това не може да продължава, трябва следващият месец да затворим, каза още той.

Молитва за здраве в параклиса отслужи дядо Николай, но думите му след службата бяха необичайно резки и силни.

"25 години се реформираме, в резултат на което ставаме все по-зле. Образованието се реформира и хората станаха неграмотни, икономиката се реформира и предприятията се продадоха за един лев, здравеопазването се реформира и хората станаха по-болни. Всяка възрастна жена, всяко ромско дете, всеки болен човек има свещеното право да получи помощ", каза митрополитът.

По думите му всеки се е родил с равни права и единственият критерий, който църквата налага към здравната реформа, е любовта към ближния.

"Не към абстрактните човеци, а към конкретния човек, който се е изправил пред теб, болен и немощен, и гледа с надежда да му помогнеш", каза той.

Дядо Николай призова здравния министър да се изправи, да каже колко хора в страната са болни от онкологични заболявания и дали за всички тях има лекарства.

"Чувам, че нямало да има лекарства за онкоболните, после нямало да има ваксини за децата, нямало да има за диабета и за още кой знае коя болест. Как в целия цивилизован свят има, само в България и за българите няма? Ще ви кажа как – когато не обичаш хората. Какво е толкова сбъркано в тази държава, че това е възможно...", сподели виждането си владиката.

Той изтъкна, че нито един болен човек в тази страна не трябва да остава с усещането, че държавата му го мрази.

На въпрос какво ще стане с болните, ако ситуацията продължи по същия начин, д-р Калинов отговори буквално: "Бог да ги пази".