Инициативата е учредена с решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков съобщи, че над хиляда деца са пострадали при пътно-транспортни произшествие в България през миналата година, съобщи телевизия DCTV. Загиналите са 124.

„Спаси живота на децата" е официалното лого на третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност.

Община Пловдив ще се включи в инициативата с осветяване на 20 пешеходни пътеки. Те ще бъдат пуснати в действие до края на тази седмица.

Пешеходните пътеки са изградени през април. Това означава, че са извършени изкопните работи, зазимявания и възстановителните работи. Дадени и са на дирекцията по строителство да се отбележат в подземния кадастър, което е много важно”, каза Държиков.

Пешеходните пътеки се намират в различни райони на града. Работата по осветяването на пътеки ще продължи.

Зам.-кметът е категоричен, че до началото на месец септември броят им ще достигне 60. Миналата година са осветени 11. По препоръка на държавно обществената консултативна комисия по безопасност на движението ще бъдат маркирани пътеки и пред 10 начални училища.

„Ще има надпис "Погледни наляво". Шаблоните са изработени. До края на седмицата ще уточним точно разположението на пътеките. Точно в седмицата на безопасността те ще бъдат маркирани”, допълни Александър Държиков.

Той съобщи още, че е започнало подновяването на пътната маркировка. За целта от общинския бюджет са заделени 180 хиляди лева. През тази седмица за първи път експериментално ще бъде положена и така наречената „шумяща маркировка”