Сред задържаните са и двама офицери. Освен полицаите е арестуван и ром, известен с прякора Серго Комисионера, съобщи "Труд".

Според запознати той демонстрирал близки връзки с катаджиите и срещу 30-50 лв. спестявал на шофьори дългото чакане на опашки за регистрационни табели, „помагал“ и на водачи, които имали проблеми с документите. Разследва се и сигнал за корупция при узаконяване на МПС-та с нередовни документи, твърдят осведомени.

Проверката е започнала тази сутрин и е във връзка с редица констатирани пропуски и проблеми. Тя ще продължи до 8 май включително, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галина Андреева.

Нарушенията са свързани с регистрациите на моторни превозни средства, преминаване на технически прегледи на автомобили, издаваните във връзка с това документи за регистрация, издаването на свидетелства за правоуправление на МПС, поясни прокурор Андреева.

Предмет на проверката са и легализирането на шофьорски книжки, издадени в чужбина, включително и такива издадени в страни членки на ЕС, издирвателната дейност на автомобили, обявени за издирване в Националната шенгенска информационна система и други.

Успоредно с това се проверява дали полицейски служители от КАТ - Пловдив са помогнали на шофьор, блъснал с автомобил и убил човек на пътя, да избегне наказателно преследване.

По този случай в Окръжна прокуратура - Пловдив се води досъдебно производство. Текат разпити на служители на "Пътна полиция". Засега обвинения не са повдигнати.

С разпореждане на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов е сформиран екип от трима прокурори от Окръжна прокуратура и трима прокурори от Районна прокуратура в Пловдив, които да ръководят проверката.

След приключването й, до 1 юни 2015 г. ще бъдат обобщени резултатите, допълни прокурор Андреева.