Окръжният съд в Пловдив гледа делото му по съкратената процедура, тъй като подсъдимият се призна за виновен, съобщи БНР.

Преди палежа Александров пил мастика в градинката до джамията. Наблюдавайки молитвения храм, той решил да го запали, тъй като смятал, че такава сграда не трябва да има в центъра на Пловдив, посочи по време на съдебното заседание прокурор Албена Георгиева.

Александров бе обвинен за опит за палеж на имущество с историческа и художествена стойност и за кражба на гориво.

Пред магистратите мъжът заяви, че е действал в пияно състояние и че не си спомня за постъпката си, но съжалява за нея. Така делото мина без изслушването на свидетели и вещи лица.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

В ранните часове на Богоявление Виктор Александров полял дограмата на джамията с близо 3 литра дизелово гориво и я подпалил, а след това избягал. Огънят бе потушен от охранители, а извършителят бе заловен на бензиностанция, след кражба на гориво, с което възнамерявал да повтори опита си за палеж.

Адвокатът на Александров пледира, че той не е съзнавал много ясно какво прави, защото е купил нафта, която не се пали лесно.

31-годишният мъж е осъждан през 2005 г. и 2006 г. за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда, а през септември 2014 г. е осъден на първа инстанция на 4 години и 6 месеца затвор за изнасилване и блудство.

Главното мюфтийство осъди палежа на джамията, а двамата охранители от "Общинска охрана" получиха грамоти на признателност от мюсюлманската общност в Пловдив.