Той е категоричен обаче, че болни няма да се връщат, нито ще формира листи на чакащите.

Доктор Калинов обясни, че само за първите 20 дни на април дефицитът за лекарствата е близо половин милион лева. Според новата методика на плащане бюджетът за тази година е с 20% по-малък, а за лекарства парите са орязани с близо 50 на сто.

„Ние сме в безизходица, а никой до момента не ни чува”, заяви д-р Калинов.

Той е изпратил няколко писма до здравното министерство, националната и регионална каси, до БЛС, но нямам отговор от никъде как да се работи при тези условия.

Утре на медицински съвет ще поискам подкрепа от екипа си, за да може да продължим да работим и да лекуваме пациентите. Иначе не оставката, ще си хвърля дипломата. Това не е здравеопазване, това не е медицина”, категоричен е Калинов.

По думите му през миналата година 59 хиляди болни са преминали през пловдивския диспансер, като голям процент от тях са от други области.

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има проблем с онколечението. Той обясни, че в момента се търси решение на проблема, правят се анализи и се търси вариант как да се коригира дисбаланса. Според него парите, които са гласувани от парламента не стигат и се търсят още средства.

Все още не е разблокиран резерва на Здравната каса. Директорът на пловдивската РЗОК Антонина Славова каза, че спрямо отчетната дейност на онкодиспансера, средствата са само 73 % по-малко и това не пречи на лечението на пациентите. Според нея лекарствата и пътеките ще бъдат платени при следващата корекция. Тя припомни, че в Пловдив от тази година има ново лечебно заведение с онкологична насоченост и парите на РЗОК се разпределят и за неговите пациенти.