Той е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява спешно да бъдат отпуснати 900 000 лева за укрепителни действия на целия мемориален комплекс със скулптурата на поета, съобщи "24 часа".

Основен ремонт не му е правен повече от 30 г. Самият мемориал е открит през 1984 г. В окаяно положение са стълбите към него. Повечето са разместени, напукани и надигнати. Шахтите са запушени и водата влиза между фугите. Има отлепени облицовъчни плочи, които създават риск от нещастни случаи. Дълбоки процепи са зейнали шадравана в подножието на обекта.

Миналото лято дете си заклещило крака и за малко не го счупило. Проблеми създава и осветлението - заради изгнилите кабели лампите непрекъснато горят.

"Съгражданите на Ботев събират подписка до министър-председателя и кабинета за спасяването на мемориала, който е една от емблемите на града. Над 80 000 туристи годишно идват в Калофер, за да отдадат почит на революционера", коментира Румен Стоянов.

Той е запознал община Карлово с тревожното състояние на комплекса.

"Преди месец комисия от наши специалисти и от Националния институт за недвижимо културно наследство направиха обследване. Най-належащо е да се възстанови подходът към паметника", заяви зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

Очаква се докладът на експертите за свлачището над паметника. Предварителните констатации са, че трябва да се направи дренажна система за отвеждане на водите.