Литията се прави от стотици години винаги на втория ден от великденските празници и за шествието се стичат към обителта богомолци от цялата страна. Това е един от големите празници в Бачковския манастир, по време на който всеки от вярващите се стреми да се докосне до чудотворната икона или поне до носилката, с която тя бива изнасяна.

Хората вярват, че ако са с чисти сърца и искрени молитви, Божията майка ще им помогне да оздравеят или да се сдобият с рожба.

Само в деня след Великден чудотворната икона напуска пределите на манастира, за да бъде отнесена с лития до местността Клувията. Вярващите смятат, че точно на този ден силата на иконата е най-силна и тя сбъдва всички молби на християните.

Тъй като обаче нейната реставрация продължава, от манастирското братство не искат да рискуват, изнасяйки оригиналната чудотворна икона, обясни отец Симон, цитиран от "Монитор".

„Страх ни е да не направим по-голяма поразия, ако изнесем оригинала. Затова с копието ще направим шествието”, каза игуменът.

Той уточни, че на литията ще бъде понесено първото копие на иконата, което винаги стои в специална ниша зад оригинала в главната манастирска църква. По думите на отец Симон реставрацията на оригинала на чудотворната икона би трябвало в следващите месеци да продължи с обработване на кевория – дървената рамка на иконата.