Ремонтът ще е в участъка от Централна гара да ул. „Войнишка слава“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Това е много голяма процедура, стойността й е 7 млн. лв. и включва обновяването на цялата подземна инфраструктура и осветлението, както и изграждането на изцяло нов път, тротоари и велоалея, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Синдиците на фирма „Градски транспорт“ са уведомени, че до издаването на строително разрешение трябва да бъде премахната контактната тролейбусна мрежа. Дейностите са синхронизирани с ВиК, като дружеството ще подпомогне реконструкцията с доставката на тръби и изпълнение на обратния насип.

Предвижда се временните обекти в района на Държавна болница да бъдат премахнати, а на тяхно място да се изградят нови паркоместа. Където е възможно, параметрите на пътното платно ще се разширят максимално, като около кръстовището с бул. „Пещерско шосе“ предстои реализирането на 3 ленти за движение.

Вторият етап от проекта за бул. „Васил Априлов“ включва отсечката от ул. „Войнишка слава“ до бул. „Шести септември“ с голямо кръгово кръстовище. Очаква се неговото изпълнение да се осъществи следващата година, като стойността му също е 7 млн. лв., отбеляза Тотев.

Междувременно се подготвят процедурите за реконструкциите по съвместния проект на Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Идеята е до септември да стартира реалното изпълнение на реконструкците на бул. „Руски“ и „Коматевско шосе“.

1,5 млн. лв. от общинския бюджет предстои да се насочат директно за асфалтиране на основни вътрешноквартални улици с интензивен трафик.

Като пример кметът посочи ул. „Стефан и Обрейко Обрейкови“ в район „Северен“. Други 155 хил. лв. са предназначени за довършване на ремонта на ул. „Лерин“ в район „Западен“.