Съдът призна, че жената е виновна в това, че на 7 август 2014 г. в град Калофер, в местността Новите лозя, е умъртвила рождената си дъщеря, като убийството е извършено веднага след раждането.

Съдът призна жената за невинна по първоначално повдигнатото й обвинение умишлено да е умъртвила бебето, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Пенка Тодорова живеела на съпружески начала с Иван Иванов от карловското село Васил Левски, като се грижела и за своите две деца от първия си брак, които останали да живеят в Карлово.

Работела като шивачка в "Интендантско обслужване"-Калофер.

През месец ноември 2013 г. менструалният цикъл на Тодорова спрял, но същата отдала това на заболяване. Въпреки това не посетила личния си лекар или гинеколог, а единствено знахарка, която й казала да пие чай за бъбреци.

През лятото Тодорова започнала да напълнява, въпреки топлото време започнала да носи широки и дълги дрехи с дълъг ръкав, което направило впечатление на жените, с които работела в шивашкия цех и според които Тодорова „прикривала нещо".

На 7 август шивачката отишла на работа сутринта, както обикновено. Около обяд се почувствала зле и поискала да я освободят от работа, тъй като имала болки в кръста и корема и иска да отиде на лекар.

Охраната на портала на фирмата забелязал, че жената тръгнала към близкото дере превиваща се от болки вместо към центъра на града. Половин час по-късно тя се върнала обратно, като походката й била вече нормална.

По-късно обвиняемата е била намерена в безпомощно състояние в центъра на Калофер и откарана в болницата в Карлово.

За бременността и раждането лекарите разбрали след преглед и ултразвук, а малко по-късно жената признала на полицията и обяснила къде се намира детето.

Трупът на новороденото е бил намерен в най-дълбоката част във водата на дерето.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимата признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.