Това съобщи говорителят на изложбения център Катя Янева.

В конкурса в шест категории се състезаваха 50 продукта на 36 фирми и научни институти. Наградените изделия са общо девет, като пет от тях са на институти от състава на Селскостопанската академия.

Медовината е била позната още на траките, но съвременната рецепта е разработена в Института по криобиология и хранителни технологии, уточни Янева.

Напитката съдържа мед, дрожди, билки и плодове. Тя получи приза в раздел "Научна дейност и разработки".

Два нови сорта са победителите в категорията "Сортови семена и посадъчен материал" - новият червен винен сорт лоза "Кайлъшки рубин" на Института по лозарство и винарство в Плевен и сортът пипер "Калоян" на Института по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив.

Една от наградите в раздел "Машини, инвентар и технологии за растениевъдството" е за технологията за механизирано отглеждане и прибиране на сусам на Института по растителни генетични ресурси в Садово.

Сред призьорите е комбинираната инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, представена от фондацията "Биоселена" и Аграрния факултет в Стара Загора. Титлата "Лауреат на агронауката-2015" бе присъдена на акад. Атанас Атанасов в конкурса "Учен на годината в областта на аграрните науки", организиран от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

В момента в "Международен панаир Пловдив" се провеждат седем международни изложения: изложбата за лозарство и винарство "Винария", "Агра" - за селско стопанство, "БиоАгра", "Фудтех" - за хранителната индустрия, "Апи България" - за пчеларство, "Хорека Пловдив" - за хотелиерството и ресторантьорството, и "Вкусовете на Италия". Изложенията могат да се видят до 8 март.

Призове за най-добрите вина >>