Висшите магистрати отхвърлиха и последната искова жалба на „Съюза на архитектите в България”, потвърждавайки решенията на Пловдивския окръжен и апелативен съд, определили, че манастира е собственост на БПЦ, предаде БНР.

ВКС прие, че той е придобит от Пловдивска Света Митрополия на основание давностно владение, което е продължило „явно, непрекъснато и несмущавано”, както и поредица други съображения.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебното решение може да прочетете тук >>

Сагата за собствеността на манастира датира от години. През септември 2014 г., след дълги съдебни дела, Пловдивската митрополия си възвърна манастира, стопанисван от Съюза на архитектите в България (САБ) от 1981 г. Във възстановяването на сградния фонд, който бе превърнат в творческа база на архитектите, са вложени около 14 млн. лева.

Преди дни от САБ излязоха с официално становище, че изцяло подкрепят Инициативния комитет, който се обяви срещу връщането на "Св. св. Кирик и Юлита" на Църквата. Комитетът има готовност да отнесе казуса в съда в Страсбург.

"Нямам коментар по определението на ВКС. От САБ категорично подкрепяме Инициативния комитет и намерението му да отнесе казуса в Страсбург", каза за Topnovini.bg председателят на САБ - Пловдив, и шеф на Общинския съвет арх. Илко Николов.