В конкурса участваха 30 български и 20 чуждестранни изби, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/, предаде БТА.

На церемония в Панаира късно снощи наградата, известна като "Винен Оскар", получиха  "Винал" - Ловеч за "Мерло специална резерва 2010" и "Меди Валей" за шардоне и совиньон блан "Excentric Incanto".
Третият "Златен ритон" отиде при чешката изба "Давинус", която се представя със "Sommelier Select" - ризлинг влашки реколта 2013 г., късен гроздобер.

За пръв път "Златен ритон" се връчва на чуждестранна компания, каза на церемонията председателят на НЛВК Радослав Радев.

В категория "Ракия и винено бренди" пробите се състезаваха за приза, равностоен на "Златен ритон", който се нарича "Златна фиала". Тази година наградата получи "Пещерска селекция" на "Винпром Пещера".

За първи път на "Винария" бе връчена наградата "Изба на годината" на "Едоардо Миролио".

За "Енолог на "Винария 2015" бе обявен инж. Божидар Донков от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

В момента в "Международен панаир Пловдив" се провеждат седем международни изложения: изложбата за лозарство и винарство "Винария", "Агра" - за селско стопанство, "БиоАгра", "Фудтех" - за хранителната индустрия, "Апи България" - за пчеларство, "Хорека Пловдив" - за хотелиерството и ресторантьорството, и "Вкусовете на Италия".

В изложенията участват над 650 фирми от 25 държави. В експозициите на участниците се демонстрират новости в 170 бранша.

Приветствам идеята за съвместно провеждане на няколко изложби, се казва в поздравителен адрес на президента Росен Плевнелиев до ръководството на "Международен панаир Пловдив", съобщиха днес от изложбения център.