Това съобщи по време на дискусията "Проблеми при производството и реализацията на селскостопанска продукция" в рамките на изложбата "Агра" в Пловдивския панаир гл. ас. д-р Светослав Стаматов.

Той е сред създателите на сортовете "Валя", "Невена" и "Аида", които се очаква наесен да получат регистрация от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

"Трите сорта са уникални с това, че могат да се отглеждат механизирано, а по този начин добивите вместо 20-30 кг/дка при ръчно прибиране, достигат 150 кг от декар", обясни д-р Стаматов.

До момента България има само един сорт сусам "Виктория", който обаче е с много недостатъци. У нас отглеждането на сусам е било традиционен поминък, но сега имаме не повече от 10 000 декара в Хасковско, Благоевградско и Ивайловградско, каза още д-р Стаматов.

По думите на директора на Института по растителни и генетични ресурси (ИРГР) в Садово доц. д-р Тенчо Чолаков, има договореност със столична компания, която да откупи технологията за механизирано отглеждане на сусам и семена за засяване на 150 декара, за да отглежда и продава семе на заинтересовани. Имаме запитвания от Гърция, Румъния и Молдова, обясни Мария Митева от частната фирма.

По време на изложбата "Агра" ИРГР бе отличен за иновативната технология за механизирано отглеждане на сусам.