Преместени са и първите 20 болни с туберкулоза от Белодробна болница „Кудоглу”, потвърди директорът й д-р Веселин Давчев.

Така на практика от днес общинската болница остава без пациенти, но с 40 души на щат.

Преди седмица управителят на здравното заведение д-р Веселин Давчев и 35 души персонал, подадоха молби за напускане и започнаха работа в новото отделение.

Съдбата на останалите лекари и персонал на Белодробна болница, както и сградата ще реши общинския съвет на Пловдив, коментира ресорният заместник кмет Минко Кафтански.

От университетска болница обясниха, че за болните в новото отделение ще се грижи екип от 39 души, в т.ч. и работещите в микробиологичната лаборатория, оборудвана по програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ и по програма „Укрепване“ на Националната програма по туберкулоза в България, финансирани от Глобалния фонд.

Според ръководството й новата структура към Клиниката по фтизиатрия изцяло покрива всички изисквания за контрола и лечение на туберкулозата – включително профилактика, лабораторно изследване и диспансеризация на болните от туберкулоза.

Също така ще се проследяват и консултират контактните групи на всеки от пациентите.

От Клиниката по пулмология уточниха, че пациенти с пневмонии, ХОББ и други белодробни заболявания ще се лекуват както при тях, така и в останалите звена със сходен медицински профил в града.

Междувременно днес стана ясно, че директорът на УМБАЛ "Св. Георги" ще бъде сменен тъй като повече от 25% от авоарите на болницата са държани в една банка, в случая - КТБ, което е нарушение на нормативен акт на Министерството на финансите.