Това стана ясно при откриване на двадесетото юбилейно издание на Кандидат-студентска борса 2015, която се провежда днес и утре в сградата на Техническия университет в Пловдив, предаде БНР.

В нея участват 29 учебни заведения. Тази година има по-голям интерес, заяви професор Анна Аладжаджиян, изпълнителен директор на Кандидат-стдуентската борса в Пловдив.

Една от причините е демографската криза, която се отразява и върху университетите. Положението е сериозно, тъй като на един кандидат се падат две места, уточни професор Аладжаджиян.

Заявеният прием от университетите е с 30% по-голям от завършващите гимназисти, а част от тях предпочитат да продължат образованието си в чужди висши учебни заведения.

Традиционно най-голям интерес има към медицинските и икономическите специалности. През последните години се отбелязва и интерес към педагогическите специалности, твърдят от СУ „Климент Охридски”. Това се обяснява с цялостната политика на Министерството на образованието, която гарантира развитие и грижи за учителското съсловие.

Кандидат-студентите, които посетиха борсата в първите часове на деня заявиха, че предпочитат да продължат образованието си в България.

В юбилейното издание участват 24 университета от страната, 2 колежа и 3 образоавтелни фирми.