Това са Колежът по икономика и администрация и Европейския колеж по икономика и управление.

Решението взе правителството по настояване на академичните ръководства и след положителна оценка, дадена от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Колежът по икономика и администрация ще стане в специализирано Висше училище по сигурност и икономика. Предмет на неговата дейност ще бъде подготовка на специалисти по специалности от професионалните направления „Администрация и управление”, „Икономика” и „Национална сигурност”.

В структурата на преобразуваното частно висше училище ще бъдат включени три учебно-научни центъра – по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение, в които ще се подготвят студенти за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“.

Европейският колеж по икономика и управление пък ще се преобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Предвижда се в структурата му да бъдат включени три звена – Център по бизнес икономика, Център по иновативен мениджмънт и Колеж по икономика и управление.

В първите две звена ще се извършва обучение за придобиване на висше образование в степените „бакалавър” и „магистър”, а в третото – „професионален бакалавър по…”.