Това обявиха пред журналисти членовете на УС на дружеството, съобщи радио Пловдив.

При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, EVN има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите, каза Гочо Чемширов, член на УС на EVN България Електроразпределение.

Според изчисленията на компанията при средна сметка от 49,35 лв. с ДДС на месец увеличението на цената ще бъде до 52,80 лв. на месец. EVN залага на промяна на дневната тарифа с 6,62 процента от сегашните 0,17152 лв. на киловатчас без ДДС на 0,18288 лв. на киловатчас без ДДС и промяна на нощната тарифа с 8,90 процента от сегашните 0,09739 лв. на киловатчас без ДДС на 0,10606 лв. на киловатчас без ДДС.

Илина Стефанова, ръководител отдел "Енергийна политика и околна среда" в компанията, прогнозира, че през тази година около 25 процента от бизнес клиентите на EVN, присъединени на ниско напрежение, ще излязат на свободния пазар.

Гого Чемширов уточни, че тенденцията е бизнесът да иска да е на свободния пазар, за да не покрива със своята цена на регулирания пазар по-ниската цена за битовите потребители.

От всички клиенти на EVN битовите са около 58-60 процента, а останалите 40-42 процента са бизнес клиенти, тоест с 10-12 процента ще намалеят клиентите на регулирания пазар в следващите месеци, изчисли Чемширов.

Той съобщи още, че 141 млн. лв. годишно са необходими за обновяване на мрежата.

В изчисленията си за цената на електроенергията дружеството включва и разходи за балансиране в размер на 4,75 лв. на мегаватчас за балансиране и 45 млн. лв. възвръщаемост на инвестициите. Нормата на възвръщаемост, определена от регулатора, сега е 7 процента.