23-годишната жена, която страда от детска церебрална парализа и скоро ще роди първото си дете, е изправена пред риска да остане на улицата, съобщи Нова телевизия.

Бременната Пепа Чалмас живее с приятеля си на квартира. Ползват две стаи от приземен етаж. Вътре всичко е пропито с мухъл и влага. По стените има и червеи.

Просто не мога да остана тук, защото съм бременна в осмия месец. Няма как тук да си гледам детето. Тази влага вреди на самата мен и на моето заболяване, а пък камо ли на детето. Всичко е в мухъл”, разказва младата жена.

„Затова подадохме и документи към общината, като крайно нуждаещи се, във фонд „Резервен“, за да се преместим”, разказва приятелят ѝ Петър Кимов.

Свободни жилища обаче няма.

Пепа получава инвалидна пенсия от 124 лева. Взима и 100 лева стипендия. Студентка е втори курс „Българска филология“ в Пловдивския университет. Нейните пари отиват за наема на квартирата. Като платят сметките за ток и вода от заплатата на Петър, който е строител, остават само 100 лева, с които да живеят. С тези пари ще трябва да отглеждат и бъдещото бебе. Двамата нямат граждански брак. И въпреки че Пепа отговаря на всички условия, за да бъде спешно настанена в жилище от резервния фонд на общината, се оказва, че правата ѝ са само на хартия.

След проверка в общината стана ясно, че името на Пепа Чалмас фигурира в дългия списък на чакащите за общинско жилище. Документите ѝ са изрядни. А това, че е с физически увреждания и е бременна за общинските власти не е предимство.

38 семейства преди Пепа чакат вече година, за да бъдат настанени.