Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от Дарик радио

Той припомни, че фонтаните се изработват от канадска фирма, която е от най-добрите в бранша. Стойността на заключителната част от проекта е 2,2 млн. лв., като освен езерото с пеещите фонтани, в нея е включено възстановяването на всички други водни площи в парка и изграждането на пречиствателни съоръжения. Предвидени са реплики на съществувалата в края на 30-те години на миналия век чешма с красиви скулптури.

"Подготвили сме специална програма с 4 музикални спектакъла от по 15-20 минути, които ще звучат от водното съоръжение", обясни Тотев.

То е на площ от 6 декара и представлява ансамбъл от 3 вида фонатни, които могат да пускат водна струя с височина от 20 метра.

„Мелодиите, които ще звучат от водното съоръжение, ще бъдат предимно класически, но ще има възможност за периодичната им смяна“, допълни още пловдивският кмет.

Междувременно стана ясно, че бившето заведение „Симфония“, което се намира в съседство с фонтаните ще остане без паркинг. Местата, на които в момента паркират клиентите е част от проекта за Цар-Симеоновата градина и ще бъде превърнато в зелена площ.

„Ако се чудите, къде ще паркират хората, питайте еколозите, които протестираха срещу строежа на подземен паркинг под фонтаните“, коментира Тотев с нескрита ирония.