От пресцентъра на Районната прокуратура в града под тепетата съобщиха, че е образувано наказателно производство за приготовление за убийство, за което законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Георгиев е привлечен като обвиняем, като поръчител на убийствата, а Районният съд го е оставил за постоянно в ареста. По делото са извършени множество следствени действия и работата по случая продължава.

Николай Георгиев е известен в Пловдив с прякора си Кольо Бекапето, пише в. "Марица". По непотвърдена информация той е поръчал убийствата на собствения си брат - Георги Георгиеве, защото със измама откраднал фирмите му и разпродал имущество за над един милион евро, и на бизнесмена Петър Станчев, който преди години се е занимавал със сметосъбирането на Пловдив.

Според разследващи, Николай Георгиев се е опитал да наеме за мократа поръчка 34-годишния Веселин Загорски-Веско Тъпото, който бе задържан преди месец по обвинение, че е работил по поръчка на другия арестуван бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла. Тъпото се разследва за опит за убийство на собственика на медицински център „Хипоталамус” Аргир Гяуров и няколко палежа на автомобили.

Георгиев бил под наблюдение от няколко месеца, съобщава "Трафик нюз". Инструкциите дадени на Загорски били набелязаната мишена да бъде ликвидирана на място, а по какъв начин да стане това – дали с нож, пистолет или взрив - било избор на самия изпълнител.