Ателието е част от стратегията на Националния алианс за работа с доброволци за подкрепа и развитие на социалното предприемачество у нас, обясни ръководителят на проекта Мария Шишкова, цитирана от БТА.

Целта, по думите й, е млади хора с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар. Проектът стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от Дружество за подпомагане на българските домове - Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд. Стойността на инвестицията за първата година е 50 000 евро.

С част от средствата е направен ремонт на помещенията - сменени са подови настилки, дограми, изградени са преградни стени, купени са машини и техническо оборудване.

От 2 февруари осем жени ще започнат своето обучение по специална програма, която включва теоретични и практически познания по шивачество, както и трудови и социални умения.

Жените са трайно безработни и са приели предложението на Бюрото по труда в квартал "Изгрев" да участват в проекта. Обучението им ще трае 6 месеца и през това време те ще получават стипендия.

Работилницата демонстрира бъдещето на социалните услуги и е едно от устойчивите решения за намаляване на безработицата сред младежите,които са прекъснали образованието си, посочи при откриването заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

В програмата му е предвидена и среща с представители от младежките информационно-консултантски центрове в града.