Това каза за БТА директорът на пловдивската дирекция на Инспекцията по труда Атанас Черняев.

Проверки на инспектори са констатирали забавени заплати в малко над 100 предприятия с общ размер от 5 500 000 лева. През същия период са изплатени забавени възнаграждения от минали периоди в размер на 5 400 000 лева.

През 2013 година неизрядните в това отношение фирми са били 252 с обща сума 12 700 000 лева, уточни Черняев.

Резултатите са по-добри, но проблемът продължава да бъде на дневен ред, коментира той.

Обикновено собствениците излизат с оправданието, че самите те имат вземания по договорни отношения с други фирми или че са пред фалит, но нас не ни интересуват причините - по Кодекса на труда има нарушение и ние налагаме санкции, добави директорът.

Според статистиката най-много случаи има в сферата на строителството, пак там са и най-големите суми. След тях е секторът на хранително-вкусовата промишленост, защото там фирмите са най-много като брой, чести оплаквания се получават и от фирмите от охранителния бизнес, уточни Черняев.

Според него ситуацията с редовното изплащане на заплатите от 2014 година е по-добра в сравнение с тази от предходната година, като добави, че проблемът е с около 10-годишна давност.

По думите на Черняев обаче случаите, при които работниците не получават заплати с месеци, а ходят на работа - на практика са единични и подобни жалби много рядко се потвърждават.

Най-вероятно става въпрос за неспазване на устна договорка с работодателя, тъй като проверките на подобни сигнали показват, че по ведомости, ордери, записи или банкови нареждания всичко е наред. На територията на Пловдивска област, според подадените декларация по чл. 15 - работят между 16 000 и 17 000 фирми, от които големите фирми с над 250 работници са около стотина.