Това съобщиха  кметовете на пловдивските райони "Южен" и "Тракия" Валентин Василев и Костадин Димитров пред Дарик.

Краен срок за подаване на заявленията няма.

Предстои да се уточни дали документите ще се подават в районните администрации или в Голяма община.

Над 300 домоуправители в район “Южен” вече са обучени как трябва да действат сдруженията на собствениците във всяка жилищна сграда, която отговаря на изискванията за саниране, съобщи кметът Валентин Василев.

В района има над 200 панелни блока, които са с над 36 апартамента с планове за строителство преди 1999 г.

Подали сме заявления за кандидатстване на 215 блока в "Тракия", уточни кметът на района Костадин Димитров. Провели сме 2 разяснителни кампании, създали сме и организация, така че да създадем възможност повече хора да кандидатстват и да привлекат средства по програмата, допълни той.

Всички образци за кандидатстване вече са готови и могат да се изтеглят от сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) или от сайтовете на районните кметства в Пловдив.

Ако в един блок има 3 или 4 входа, всички собственици трябва да регистрират едно сдружение, с което да кандидатстват, подчерта кметът на "Южен" Валентин Василев. За целта е необходимо съгласието на 67% от живущите в сградата.

След като домоуправителите подадат заявлението за саниране, документите се одобряват от специална комисия в общината.

Друга строителна комисия ще обследва одобрените жилищни блокове, за да се реши дали сградите имат нужда само от саниране или и от укрепване на конструкцията и по-основен ремонт.

Крайният договор за изпълнение на ремонтните дейности е тристранен
и се подписва между Сдружението на собствениците, общината и областния управител. За него е необходимо задължително съгласието на 100% от собствениците на съответното многофамилно жилище.

За изпълнението на подписаните споразумения Община Пловдив ще обявява конкурси по Закона за обществените поръчки, като е възможно със строителните фирми да се сключва рамково споразумение за всяка отделна дейност.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради бе приета вчера от кабинета. Тя обхваща 265-те общини в България. Осигуреният финансов ресурс за програмата е в размер на 1 млрд. лева под формата на банкова гаранция, който ще се предоставя от Българската банка за развитие.