Заповед за това е издадена от изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните проф. Пламен Моллов.

Крайната мярка е наложена след констатирани нарушения от дисциплинарната комисия към Българската агенция по безопасност на храните.

В качеството си на и.д. директор, д-р Шиков е неглижирал процедура по бракуване на дълготрайни материални активи, за които няма документи, че са унищожени по надлежния ред. Вследствие на това Агенцията по храните е ощетена с над 6000 лв.

Д-р Иван Шиков бе назначен за 6 месеца като и.д. директор на ОДБХ Пловдив по времето на кабинета "Орешарски". Преди това бе ветеринарен лекар в общинския зооветеринарен комплекс в Пловдив.

Негови колеги коментират, че когато седнал на шефския стол, той бил абсолютно неподготвен да управлява една от най-големите структури на Агенцията по храните в страната. След изтичане на изпитателния срок  -  в края на юли м.г. д-р Шиков бе отстранен от поста директор, а на негово място бе назначен д-р Николай Петков.

До уволнението си в средата на януари д-р Шиков работи като главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните” към ОДБХ - Пловдив.

В мандат 2011 -2015 г., д-р Иван Шиков е общински съветник в община Калояново от квотата на БСП, в коалиция с НДСВ. Той е син на Радка Шикова - настоящ кмет от БСП на с. Ръжево Конаре.