При гласуването на програмата за овладяване на популацията на четириногите бе предложено животните да се кастрират на 100 %, а не на 80 %, съобщи Дарик радио.

Съветникът от БСП Ангел Иванов заяви, че бездомните котки в града са много повече от преброените и освен бълхи са преносители и на тении.

Кметът Иван Тотев подкрепи идеята за пълна кастрация и съветниците приеха единодушно при това условие програмата за изпълнение до 2017 година. Пловдивският кмет коментира, че проблемът с котките е сериозен.

Тотев заяви, че се получават много жалби от граждани и дори има случай на нападната от агресивна котка жена. Той отбеляза, че проблеми са популацията на кучетата няма, като заяви, че: "Куче, което се разхожда по главната с маркер и ближе сладолед, е под защитата на закона".

По последните данни от преброяването на фондация „Четири лапи“ през 2013 година, в града има близо 10 300 безстопанствените котки и увеличението е значително. Резултатите са представени в доклад, според който броят на безстопанствените кучета в града е намалял с близо 50 %, а този на котките се е увеличил с близо 35 процента.

По европейските норми броят на четириногите може да се намали чрез кастрация.

През последните четири години в Пловдив са кастрирани и върнати в естествената им среда близо 1500 котки, показва статистиката на Зооветеринарния комплекс.