Това съобщи днес в града под тепетата зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, цитирана от "Топ новини".

Средствата ще могат да бъдат използвани за благоустрояване на градската среда, както и за обекти от социалната и културната инфраструктура, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински сгради и др.

Заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев, Николова направи първа копка за изграждане на 48 километра нови велоалеи. Инфраструктурата е част от големия транспортен проект на Пловдив, чиято обща стойност е близо 46 млн. лева.

"Пловдив ще има общо 60 км велоалеи, което на практика го прави градът с най-дългата велозона в България. Градът се намира на площ от 100 кв. км и 60 км велоали на практика означава велотранспорт почти в целия град", коментира Тотев.

Алеите за велосипедисти са за около 14 милиона лева. Предвижда се и преустройство на прилежащата инфраструктура  от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална маркировка, изграждане на 690 велостоянки.

Срокът за изпълнение на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив” е 230 дни.